top of page

ოფიციალურად მალტის რესპუბლიკა არის სამხრეთ ევროპის ქვეყანა, რომელიც შედგება არქიპელაგისგან, რომელიც მდებარეობს ხმელთაშუა ზღვის ცენტრში. მალტის ხმელეთის ფართობი 316 კმ2-ზე მეტს მოიცავს, რაც მას მსოფლიოს ერთ-ერთ ყველაზე პატარა სახელმწიფოდ აქცევს. ის ასევე არის მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე მჭიდროდ დასახლებული ქვეყანა. მალტის დე ფაქტო დედაქალაქია ვალეტა; უდიდესი ქალაქი, ბირკირკარა. მთავარი კუნძული მოიცავს მრავალ ქალაქს, რომლებიც ერთად ქმნიან ერთ დიდ ურბანულ ზონას. მალტა საერთაშორისოდ ცნობილია, როგორც ტურისტული დანიშნულების ადგილი, მრავალი რეკრეაციული ზონით და ისტორიული ძეგლებით, ყველაზე გამორჩეული მეგალითური ტაძრებით, რომლებიც ერთ-ერთი უძველესი თავისუფალი ნაგებობაა მსოფლიოში.


მალტა მთელი წლის განმავლობაში გამოირჩევა თავისი დიდებული ხმელთაშუა ზღვის კლიმატით, უამრავი მზეთი და მცირე წვიმით.



რა უნდა ვნახოთ მატლაზე მოგზაურობის დროს. მალტის ერთ-ერთი ყველაზე პატარა და ულამაზესი პლაჟია Paradise Bay. მდებარეობს კუნძულის ჩრდილოეთით.


ვალეტას (მალტის დედაქალაქი) - სახელი ფრანგი დიდგვაროვნის, მალტის ორდენის 49-ე დიდი მაგისტრის, ჟან პარისოტ დე ვალეტეს პატივსაცემად ეწოდა, რომელმაც 1565 წელს კუნძული ოსმალთა შემოჭრისგან დაიცვა.

ქალაქის XVI საუკუნით დათარიღებული ნაგებობები ჰოსპიტალიერთა ორდენის მიერაა აშენებული. ვალეტის არქიტექტურული იერსახე ბაროკოს სტილისაა, ნეოკლასიციზმისა და მოდერნიზმის ელემენტებით. ქალაქი მნიშვნელოვნად დააზიანა მეორე მსოფლიო ომმა, მის შედეგად განადგურებულ ნაგებობებს შორის გამოირჩეოდა სამეფო ოპერის შენობა. ვალეტა იუნესკოს მსოფლიო მემკვიდრეობის ძეგლების სიაში 1980 წელს შევიდა.



წმინდა იოანეს საკათედრო ტაძარი და მუზეუმი - აშენდა 1573 და 1577 წლებში.


მეგალითური ტაძარი: Ggantija (ნიშნავს გიგანტების კუთვნილებას).


გოზო - ტაძრის სახელი მალტურია, რაც ნიშნავს "გიგანტებს კუთვნილებას", რადგან მალტისა და გოზიტანური ფოლკლორის ლეგენდა ამბობს, რომ ტაძრები გიგანტებმა ააშენეს.


რამდენ ხანს დავრჩეთ მალტაზე?! იდეალურ შემთხვევაში, ერთი კვირა მინიმალურია ამ არქიტექტურულად უხვი და კულტურულად მდიდარი ქვეყნის სანახავად. კვება:

მალტის კვებითი ჩვევები დიდწილად ეფუძნება ნახშირწყლებს - პურს.

დღესდღეობით ბევრი `პასტა და პიცა` რესტორანია, რომლებიც ზოგადად რომ შევაფასოთ კარგიდან ძალიან კარგია.

პასტიცი რჩება ერთ-ერთ საუკეთესო სწრაფი კვების პროდუქტად. რიკოტას ან დაფქული ბარდაში ჩაყრილი ფხვიერი ნამცხვრის პატარა ამანათები - გემრიელი და ყველასათვის საყვარელია. გასაკვირი არ არის, რომ მალტას აქვს დიაბეტისა და სიმსუქნის ერთ-ერთი ყველაზე მაღალი მაჩვენებელი მსოფლიოში.


მალტის ეროვნული კერძი კურდღლის ხორცისგან მზადდება. მას კუნძულზე ყველგან მიაგნებთ. ის ზავდება წითელ ღვინოში, ტომატის სოუსში, საკმაზებში და ბოსტნეულში. მას მოგართმევენ კარტოფილთან ან პასტასთან ერთად.


პასტიცი- მალტის ქუჩების ყველაზე ტიპური საკვები პასტიზია, რომელსაც სხვადასხვა ვარიაცებით შეხვდებით. ეს ფუნთუშეული ან ბარდით ივსება ან რიკოტას ყველით. მას ყველგან იყიდით.


რიკოტას ნამცხვარი მინანქრით.


Hobz Biz-Zejt – პური ტოპინგებით

ეს სწრაფი ლანჩის ვარიანტია – სენდვიჩი მომზადებული მალტური პურისგან და სხვადასხვა ინგრედიენტებისგან. მას აყრიან პომიდორს, თინუსს, ხახვს, ნიორს და ასხავენ ზეითუნის ზეთს.


ფტირას მალტაზე ყველგან იპოვნით. ეს მრგვალი პურია სხვადასხვა საკმაზებით და აქაურ პიცის ვარიანტს წარმოადგენს. მისი ცომი ჩვეულებრივ პიცაზე სქელია, ამიტომაც მძიმე ინგრედიენტებსაც იტევს: სოსისებსა თუ კვერცხს. და რაც მთავარია, ის ყოველთვის შეიცავს კარტოფილს!


Zalzett Tal-Malti – სოსისი გრილზე

ევროპის ყველა ქვეყანას აქვს თავისი სოსისის მომზადების ვერსია და არც მალტაა გამონაკლისი. აქაური ვარიანტი ღორის ხორცისგან მზადდება და ბოსტნეულთან ერთად მოაქვთ.


Torta Tal Lampuki – ცომეული

ეს ღვეზელი თევზისგან მზადდება და პიტნასთან და კარტოფილთან ერთად ცხვება. მას კაფეტერიებში და რესტორნებში მიაგნებთ. განსაკუთრებით, ზღვაზე მოწყობილ საკვებ სივრცეებში.


Aljotta – თევზის სუპი

ამ ტრადიციულ კერძს მალტაზე ყველა სეზონზე მიირთმევენ. რეცეპტი იმის მიხედვით იცვლება, თუ კონკრეტულ დღეს რომელ თევზს და ზღვის პროდუქტს მოიპოვებენ. მას ჩვეულებრივ კაფეებშიც მიირთმევთ, ხოლო ელეგანტურ ვერსიას რესტორნებში მიაგნებთ.


Timpana – გამომცხვარი მაკარონი

ეს მსუბუქი საჭმელი არაა, მაგრამ დასამახსოვრებელი ნამდვილადაა. მაკარონისგან გაკეთებული ღვეზელი სხვა ინგრედიენტებსაც შეიცავს.


Imqaret – ორცხობილა

დილის ყავასთან ან დესერტზე მისართმევი ეს ნამცხვარი მალტის კიდევ ერთი კულინარიული სიმდიდრეა. პატარა ხრაშუნა ორცხობილა სეზონური ხილით ივსება და ზაფხულში ნაყინთან ერთადაც მიირთმევენ.


Bigilla – ლობიო

მალტური ლობიო ქოთანში ყველთან, პილპილთან, მწვანილთან და ზეთისხილთან ერთად უნდა მიირთვათ. მიაყოლეთ ღვინო, ლუდი ან კოქტეილი.


Gbejniet – ყველი

მალტურ კერძებში ყველი მნიშვნელოვანი ფიგურაა. ხშირად ცხვრის რძისგან მომზადებულ რიკოტას იყენებენ. ამ გემრიელ ყველს კი პატარა ფორმებში ბევრგან შეიძენთ, შეგიძლიათ გამოიყენოთ აპეტაიზერად ან მაკარონთან მისაყოლებლად.


უფრო მეტი ინფორმაცია და გამოცდილება აუცილებლად მალტაზე მოგზაურობის დროს უნდა შეიძინოთ....

49 views0 comments

Comments


bottom of page